Prin două modalităţi. Printr-o construcţie mai ieftin de realizat. Şi în al doilea mod, prin costuri mult mai mici de întreţinere şi reparaţie.

În primul caz explicaţia e următoarea. Un studiu geotehnic corect executat, pune la dispoziţia echipei de proiectare date exacte, ce va dimensiona structura de rezistenţa a clădirii suficient de trainică pentru a trece testul timpului dar şi fără a genera costuri suplimentare prin supradimensionare.

Din păcate, încă sunt multe cazuri când se foloseşte un studiu geotehnic „copy si paste” sau cu date fictive, fără o investigaţie fizică reală a terenului de fundare. Pe lângă ilegalitatea unor astfel de practici, ele vin cu doua efecte adverse foarte importante. În primul rand, un studiu geotehnic fals va conţine caracteristici ale pamantului de fundare slabe. De ce? Pentru că geologul care vi-l furnizeaza trebuie să fie asigurat: dacă în realitate terenul este mai bun, nu e nicio problemă, dar dacă este mai prost, atunci el poate fi tras la răspundere. Şi atunci trece în studiul geotehnic false valori slabe, acoperitoare.

În momentul în care studiul geotehnic fals ajunge la echipa de proiectare, aceea va dimensiona structura de rezistenta in functie de datele din studiul geotehnic. Şi va trebui sa supradimensioneze structura de rezistență din cauza „condițiilor slabe” de fundare furnizate de studiul geotehnic fals. Cât vă costă acest lucru? Mii de euro în cel mai bun caz.

Şi atunci întrebarea care se pune e: sunteţi dispus să faceţi o economie de câteva sute de lei la un studiu geotehnic pentru a plăti ulterior mii de euro în plus?

În al doilea caz, problemele sunt mai complexe decât plata unei sume de bani. Datele incorecte dintr-un studiu geotehnic (chiar şi realizat printr-o investigaţie fizica la faţa locului, dar de o calitate redusă), pot duce la o subdimensionare a structurii de rezistenţă. Ceea ce în timp se transformă în crăpături ori alte probleme estetice sau şi mai rău, în cazul unui cutremur la cedarea întregii structuri de rezistenţă cu efecte catastrofale. În mod evident în acest al doilea caz, efectele nu doar ca sunt mai mari, dar şi implica operațiuni de reparaţie mult mai complexe şi mai scumpe.

Şi vă întrebăm din nou: când construiţi o casă ce vreţi să ţină poate şi 50 de ani, vreţi să faceţi economie la lucrurile ce reprezinta „fundaţia” tehnică a construcţiei?

Cere oferta de pret!
SUNA ACUM!